plas 't nije hemelriek

ontstaan van Hemel te Rijk

In het mooiste stukje Drenthe, midden in de bosrijke omgeving van Gasselte, 
Vindt u Restaurant 't Nije Hemelriek.

Het Nije Hemelriek ligt in het Gasselterveld. 
Bij veel mensen bekend als de perfecte plaats om 's zomers te genieten van zon, water en strand. Uiteraard bieden wij nog veel meer, zoals je op onze website kunt vinden. Mocht je nog andere wensen hebben? Wij komen in je wensen tegemoet.

Het Gasselterveld was een eeuw geleden nog een groot heidegebied op de westflank van de Hondsrug.
In de crisisjaren werd het Gietenerveld, het Gasselterveld en het Drouwenerveld met bomen beplant zodoende ontstond de bijna drieduizend hectare grote aaneengesloten boswachterij Gieten Borger.
Aan de rand van deze boswachterij ligt het Aole Hemelriek.
't Aole Hemelriek is een natuurlijk ven dat tot aan de zeventiger jaren werd gebruikt als natuurbad door recreanten uit de verre omtrek.
Ooit stond er eens een man die uitriep “ ïk voel me hier zo Rijk als in de Hemel”.
Vandaar de naam Hemelriek, de ij klank wordt in het Drents veelal uitgesproken als ie.
In strenge winters werd het gebruikt als ijsbaan van Gasselte, één van de mooiste van heel Drenthe.
Het Hemelriek was een mooie plas, met twee eilandjes waarop toen al cranberry's groeiden.
Echter de recreatiedruk op het oude Hemelriek werd te groot en Staatsbosbeheer besloot de recreanten op een nabijgelegen plek te concentreren.

In 1968 is dan ook t' Nije Hemelriek aangelegd.
Er werd een stuk boswachterij gekapt, de stobben van de bomen werden verwerkt in kunstmatige heuvels die achter de zwemplas liggen, deze werden bestemd als skibaan.
Op de heuvel (skibaan) direct achter 't Nije Hemelriek heeft nog jaren een uitkijktoren gestaan, helaas is deze afgebroken mede omdat hij overbodig werd door de aanleg van het Boomkroonpad.
Zeker in de beginjaren was het heel druk bij en om het Nije Hemelriek, toen de Hoornse Plas in Groningen in gebruik werd genomen nam de druk op 'Nije Hemelriek iets af.

Ten zuiden van het Nije Hemelriek ligt de grote zandwinplas waar in 1946 de familie Jonker begon met afgraven van zand.
Hier is grof zuiver zand gewonnen tot 2014, de laatste firma die dit deed was Zeldenrust, ondanks dat deze firma hier zeker 30 jaar zand heeft gewonnen blijft men dit het Jonkersgat noemen.
Het water van 't  Nije Hemelriek blijft schoon door het water er continu uit te pompen en er tegelijkertijd nieuw water van uit het Jonkersgat  in te pompen.
Het water in 't Nije Hemelriek is groen van kleur door de zwevende leemdeeltjes en door algen.
De mooie blauwe kleur van het Jonkersgat wordt veroorzaakt door leemzuur.
Het Jonkersgat is op bepaalde plaatsen wel zo'n zestig meter diep, het was dan ook streng verboden en is nog steeds gevaarlijk om hier te gaan zwemmen. 
In 2017 is de zandwinningplas geschikt gemaakt en in gebruik genomen voor recreatie, er is een gedeelte glooiend uitgegraven tot een zomerpeil van 220 cm en hierlangs heeft men een ballenlijn gelegd. Het advies is dan ook niet voorbij deze lijn te gaan.
Bij de opening van de plas heeft deze de naam Gasselterveld gekregen maar in de volksmond is het nog steeds Jonkers gat of het blauwe gat.

De wegen en paden in de Staatsbossen rondom 't Nije Hemelriek zijn uitstekend geschikt voor een fijne wandeling te midden van de natuur.
Hier mag men met een aangelijnde hond lopen en de gele route is gedeeltelijk aangelijnd en loopt verder door losloopgebied.

vlinder bij 't nije hemelriek
natuur 't nije hemelriek
plas 't nije hemelriek
borrelplank met wijn 't nije hemelriek